CTET Environmental Studies Paper-1 Solved Question Paper 2014

Welcome to CTET Environmental Studies Paper-1 Solved Question Paper for Examination 2014 Section. All Candidates can find here Central Teacher Eligibility Test 2014 (CTET 2014) Environmental Studies Paper-1 (Part-III) Solved Question Paper for Examination 2014 which will help you for better examination preparation.

Directions: Answerwer the following questions by selecting the most appropriate option.

61. As an EVS teacher, you plan to take the students to the zoo. Which of the following activities would you not allow the students to undertake?

(1) Take along lots of eatables for the animals at the zoo

(2) Try to find out the food taken up by different animals at the zoo

(3) Collect photographs of the animals they expect to see at the zoo

(4) Take their drawing books along with them to draw what they see at the zoo

Answer: (1)

62. The concept of 'seed germination' can be taught best by

(1) asking the students to perform an activity to sow seeds, observe different stages and draw them

(2) showing photographs of seed germination

(3) showing germinated seeds to the class and explaining the process of germination

(4) presenting the germination stages through drawings on the board

Answer: (1)

63. Mira and Divya are young girls. Mira likes to eat samosas, cutlets and bread. Divya, on the other hand, takes an iron deficient diet. Which of the

following disorders are Mira and Divya likely to suffer from, respectively?

(1)Obesity and scurvy

(2)Scurvy and anaemia

(3)Anaemia and night blindness

(4)Obesity and anaemia

Answer: (4)

64. To make children aware of different kinds of fuel, a teacher can

(1) show some samples of fuels in the class

(2) discuss with children about possible kinds of fuel that can be used for cooking, along with a short film

(3) show pictures of fuels on a chart

(4) ask children to list different fuels

Answer: (2)

65. The skills required to read a map include

(1) excellent communication skills to draw out the expressive ability

(2) ability to understand relative position of places, distances and directions

(3) excellent drawing and painting skills

(4) ability to use calculations and sketch positions on a globe

Answer: (2)

66. Giving importance to individual experiences of children in an EVS class will benefit the teacher

(1) to connect the subject to the learners' experiential world and promote reflection and learning

(2) to save her energy as children enjoy talking

(3) to know the unique experiences of children

(4) to help and improve the language and communication skills of the children

Answer: (1)

67. It has been observed that the process of digestion is faster inside the stomach than outside because

(1) the digestive juices when kept outside the stomach become inactive

(2) the food is churned in the stomach thereby increasing the surface area for quicker enzyme action

(3) the digestive juices inside the stomach are acidic, while 'outside they are alkaline

(4) the amount of digestive juices produced in the stomach in the presence of food is much more

Answer: (2)

68. Which of the following statements is not an objective of teaching EVS at the primary level?

(1) To load learners with terms and definitions for assessment

(2) To internalise the values of concern for life and environment

(3) Arouse curiosity about the natural and social environment

(4) Engage in exploratory and hands-on activities that lead to the development of cognitive and psychomotor skills

Answer: (1)

69. An egret bird is often seen on a buffalo's back. This is because the egret

(1) feeds on parasites on the buffalo's back

(2) feeds on insects present in the grass

(3) loves to sing while sitting on the buffalo's back '

(4) rests after flying for a while

Answer: (1)

70. The idea of showing a sample of a railway ticket in the EVS textbook is to

(1) enhance the skills of students to arrive at conclusions

(2) give them an opportunity to interact with real information and develop the skill of observation

(3) give the students an idea 'of the rail fare

(4) provide them the knowledge of various abbreviations used in the ticket

Answer: (2)

71. Which of the following represents one of the objectives of teaching EVS at Primary School?

(1) To inform the learners about the books they should read to expand their knowledge

(2) To connect the experiences of the learners in school with the outside world

(3) To make learners aware of technical terms and definitions

(4) To assess technical terms related to EVS

Answer: (2)

72. Which of the following statements about assignments is correct?

(1) Assignments provide learners an opportunity to search for information, construct their own ideas and articulate them

(2) Assignments can be done by parents, brothers or sisters depending on the talent that they possess

(3) Assignments need to be given as classwork followed by homework every day to provide variety and practice

(4) Assignments should be the only method of assessment

Answer: (1)

73. Simple experiments and demonstrations can be performed in the EVS class

(1) to discuss ideas, record and analyse observations on the basis of questions raised by students

(2) to control the students to ensure discipline in the class'

(3) to enable children to learn on their own and sharpen their observation skills

(4) to follow what is being done in the senior classes

Answer: (1)

74. Durga lives in a village and cooks food on a chulha (earthen stove) using wood or cow dung cakes as fuel. She has been suffering from severe cough
for the last three months. This may be due to the

(1) smoke produced by burning fuels which may have caused her allergy

(2) old age and pollution inside and outside her hut

(3) carbon monoxide produced by burning fuel which may have been deposited in her respiratory tract

(4) soot produced by burning the fuels which may have been deposited in her respiratory tract

Answer: (4)

75. After the lunch break, while teaching EVS, you find that students are not. taking interest in the lesson. What would you do?

(1) Take the children out to play in the ground

(2) Ask them to put their heads down on the desk and relax

(3) Use audio-visual aids based on multiple intelligences to make the lesson interesting

(4) Change the topic immediately

Answer: (3)
76. A school planned an educational trip for Class-V students to Rajasthan. What would be your expectation from the children during the visit?

(1) They should note down their questions, if any, and ask the parents after reaching home

(2) They should observe everything without asking questions about it

(3) They should enjoy themselves

(4) They should observe keenly, make notes and share their observations with other students and the teacher

Answer: (4)
77. Rina separated the garbage from the house into two piles as shown below:

Rina has separated the garbage waste into two piles depending on the criteria
New Image 21

(1) are household / industrial waste

(2) have odour / are odourless

(3) can     be decomposed / cannot be decomposed

(4) can be recycled / cannot be recycled

Answer: (3)


78. Chipko Movement was strengthened under the leadership of

(1) A.K. Banerjee

(2) Sunder Lal Bahuguna

(3) Amrita Devi Bishnoi

(4) Medha Patkar

Answer: (2)


79. Vitamins are substances

(1) required in small quantities to prevent deficiency diseases

(2) that increase our metabolic rate leading to loss of weight

(3) required as medicines to make us healthy

(4) that build muscles to keep us strong

Answer: (1)

80. In rural areas, cow dung is used to coat the floor and walls of huts to

(1) give a natural colour to the floor

(2) keep the insects away

(3) make them smooth and clean

(4) make them rough to increase friction

Answer: (3)

81. A farmer wanted to separate the grains from the chaff. This can be achieved by the process called

(1) Harvesting

(2) Handpicking

(3) Threshing

(4) Winnowing

Answer:


82. Which one of the following is not an objective of including riddles and puzzles in the EVS textbook?

(1) To confuse the mind of the students and let them enjoy the confusion

(2) To develop curiosity and ability to think creatively

(3) To develop critical thinking ability in students

(4) To develop reasoning ability in students

Answer: (1)

83. A man with blood group '0' marries a woman with blood group 'A'. The chance of their first child having blood group '0' is

(1) 25%

(2) 75%

(3) 50%

(4) 100%

Answer: (3)

84. A Shooting Star is a

(1) meteoroid which catches fire as it enters the Earth's atmosphere

(2) star which moves with a constant speed

(3) shining object which moves with a constant speed in the atmosphere

(4) star with a tail at the end

Answer: (1)

85. The difference between boiling and evaporation is that

(1) boiling causes reduction in volume of liquid while evaporation does not

(2) changing of boiling liquid into vapour can be seen but evaporation cannot be seen

(3) boiling causes a change of state of water while evaporation does not

(4) evaporation can take place at any temperature while boiling cannot

Answer: (4)

86. At the primary stage, assessments should consist of

(1) half-yearly and annual examinations at the end of the year

(2) home assignments and class assignments every week to rate young learners under the categories of pass or fail

(3) continuous and unstructured teacher observations to be shared with learners and parents

(4) formal tests and games done every week and recorded in the Report Card

Answer: (3)

87. A lemon sinks in normal water but floats in salty water because the density of

(1) lemon increases in salt water

(2) lemon decreases in salt water

(3) salt water is more than normal water

(4) normal water is more than salt water

Answer: (3)

88. Cooked rice can be preserved for a longer time in a refrigerator because

(1) moisture content in the food is reduced at low temperature

(2) refrigerators contain certain chemicals which kill the microbes

(3) microbes become inactive at low temperature

(4) microbes are destroyed and killed at low temperature

Answer: (3)

89. Malaria can be detected by testing the blood for the presence of

(1) eggs of mosquito in red blood cells

(2) Plasmodium in red blood cells

(3) ruptured liver cells in blood

(4) larvae of mosquito in blood

Answer: (2)


90. The use of poems and story telling to explain concepts in an EVS class helps to

(1) take care of the language and cultural diversity among learners

(2) channelize the energies of the students in the right direction

(3) make the lesson enjoyable and interesting

(4) promote the ability to imagine and explore the nature of the world at the local and global level

Answer: (4)

Post new comment