IBPS Bank Clerk Solved Model Question Paper for 2013

Welcome to IBPS Bank Clerk Solved Model Question Paper for 2013 Section. You will find here Institute of Banking Personnel Selection (IBPS) Bank Clerk Practice Paper - 2013

IBPS Bank Clerk Solved Model Question Paper for 2013:

1. As per recent newspaper reports, India’s public debt rises 2.8 per cent to Z 28 lakh crore. Which one of the following is the reason that has forced commercial banks to buy Government securities ?
1. Lack of credit growth
2. Increase in credit growth
3. Raising of repo rate
4. Raising of reverse repo rate
5. None of these
Answer: 4

2. An increasing finished good stock as % to sales of a manufacturing Company indicates that
1. the market is getting competitive
2. the quality of the goods is not upto the mark
3. the production cost has increased
4. the production has decreased
1. Only 1 and 2 2. Only 2 and 3
3. Only 3 and 4 4. Only 3
5. Only 4 and 1
Answer: 1

3. As per recent newspaper reports, India’s public debt rises 2.8 per cent to Z 28 lakh crore. Which one of the following is the reason that has forced commercial banks to buy Government securities ?
1. Lack of credit growth
2. Increase in credit growth
3. Raising of repo rate
4. Raising of reverse repo rate
5. None of these
Answer: 1

4. In respect of infrastructure bonds issued under provisions of Section 80 CCF of the Income Tax Act, what is the maximum amount (` in thousands), upto which these bonds can be covered?
1. 30 2. 20
3. 40 4. 50
5. None of these
Answer: 5


Direction: In each of the following questions, a question is followed by information given in three statements. You have to study the question along with the statements and decide that the information given in which of the statements is necessary to answer the question.

5. What is the speed of a train?
I. The train crosses a pole in 10 seconds.
II. The length of the train is 240 metres.
III. The train crosses a platform of equal length in 20 seconds.
1. Only I and II 2. Only II and III
3. All I, II and III
4. Any two of the three
5. II and either I or III
Answer: 5

6. What is a two-digit number?
I. The number obtained by interchanging the digits of the number is greater than the original number by 18.
II. The sum of the two digits of the number is 14.
III. The difference between the two digits of the number is 2.
1. Any two of the three
2. Only I and II 3. II and either I or III
4. All the three
5. III and either I or 11
Answer: 2

7. In how many days can 16 men and 8 women together complete a piece of work?
I. 8 men complete the piece of work in 10 days.
II. 16 women complete the piece of work in 10 days.
III. 5 women take 32 days to complete the piece of work.
1. Only I and II 2. Only I and III
3. Only II and III
4. Only I and either II or III
5. Any two of the three
Answer: 4

8. What is the area of a square?
I. The measure of diagonal of the square is given.
II. The measure of one side of the square is given.
III. The perimeter of the square is given.
1. Only II 2. Only III
3. Only I and III 4. Only II and III
5. Any one of the three
Answer: 5


Directions: What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

9. 33.5 × 212 × 422.5 – 225 × 73.5 = 21?
1. 8
2. 10
3. 12.5
4. 6.5
5. None of these
Answer: 1

10. (56)2 + (89)2 = (?)2 – (94)2 – 1132
1. 145
2. 21025
3. 135
4. 24025
5. None of these
Answer: 1

11. In how many different ways can the letters of the word ‘PADDLED’ be arranged?
1. 910
2. 2520
3. 5040
4. 840
5. None of these
Answer: 4

12.. What would be the cost of building a 7-metre-wide garden around a circular field with diameter equal to 280 metres, if the cost per sq metre for building the garden is Rs 21?
1. Rs 1,56,242
2. Rs 2,48,521
3. Rs 1, 11,624
4. Rs 2,06,118
5. None of these
Answer: 5

13. What was the percentage (rounded off to nearest integer) of defective articles with respect to the number of articles manufactured by all the units together in the year 2001?
1. 42
2. 40
3. 37
4. 33
5. None of these
Answer: 3

14. Which of the following will be the middle digit of the second highest number among the following five numbers if the positions of the first and the third digits in each number are interchanged?
432 851 719 643 287
1. 8
2. 3
3. 5
4. 1
5. 4
Answer: 1

15. In a class, two-thirds of the students play football, half of the remaining play both football and cricket, and the remaining ten students play only cricket. How many students play both football and cricket?
1. 30
2. 10
3. 40
4. 20
5. Cannot be determined
Answer: 2

16. If it is possible to make only one meaningful word with the first, the second, the fifth and the ninth letters of the word MEDIATION, which of following will be the third letter of that word? If no such word can be made, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Z’ as the answer.
1. A
2. N
3. M
4. X
5. Z
Answer: 5


Following questions are based on the information given below:
(i) ‘P × Q’ means ‘P is father of Q’.
(ii) ‘P – Q’ means ‘P is sister of Q’.
(iii) ‘P + Q’ means ‘P is mother of Q.
(iv) ‘P ÷ Q’ means ‘P is brother of Q.

17. In the expression B + D × M ÷ N, how is M related to B?
1. Granddaughter 2. Son
3. Grandson
4. Granddaughter or Grandson
5. None of these
Answer: 3

18. Which of the following represents ‘J is son of F?
1. J = R – T × F 2. J + R – T × F
3. J ÷ M – N × F
4. Cannot be determined
5. None of these
Answer: 5

19. Which of the following represents ‘R is niece of M’?
1. M ÷ K × T – R 2. M – J + R – N
3. R – M × T – W
4. Cannot be determined
5. None of these
Answer: 2


Directions: In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These num­bers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

New technology has led directly to 191 standards of living, yet science tends to follow market forces as well as to 192 them. It is not surprising that the rich get rich in a continuing cycle of 193 while the poorest are often left behind. A special 194 should be made by the powerhouses of world science to address the unmet challenges of the poor. Ending 195 poverty can relieve many of the pressures on the environment. When impoverished households are 196 197 on their farms, for example, they face less pressure to cut down neighbouring forests in 198 of new farmland. Still, even as extreme poverty ends, we must not fuel prosperity with a lack of 199 for industrial pollution and the 200 burning of fossil fuels.

20. 1. visible 2. declining
3. improved 4. amicable
5. rigorous
Answer: 3

21. 1. fail 2. claim
3. market 4. avoid
5. lead
Answer: 5

22. 1. wealth 2. growth
3. poverty 4. improvement
5. economy
Answer: 2

23. 1. effort 2. care
3. practice 4. occasion
5. sanction
Answer: 1

24. 1. marginal 2. apparent
3. superficial 4. extreme
5. dismal
Answer: 5

25. 1. abnormally 2. less
3. more 4. excessively
5. unreasonably
Answer: 3

26. 1. efficient 2. meticulous
3. careful 4. dependent
5. productive
Answer: 5

27. A translator reads programs written in a high level language and converts them into machine language code is:
1. Compiler
2. System software
3. Operating System
4. All of the above
5. None of these
Answer: 4

28. In the URL mywebsite.com, .com signifies that it is a commercial site. Which of the following extension specifies that the site is an educational site.
1. .org
2. .edu
3. .com
4. net
5. None of these
Answer: 2

29. Which of the following valleys of America, is popularly known as Silicon Valley of America’?
1. Imperial Valley
2. Santa Clara Valley
3. Beaver Creek Valley
4. Champlain Valley
5. None of these
Answer: 2

Post new comment
 
Question Papers
Assignments
Scholarships
Colleges in India